Izbor hrane kod zimskog pecanja šarana

U zimskom periodu riba se slabo kreće i vrlo malo se hrani, što zimski ribolov čini posebno izazovnim. Izbor hrane postala je posebna filozofija ono što je sigurno – pravila nema.

Na izbor hrane utiče više elemenata. Na prvom mestu, svakako je , temperatura vode, od koje zavisi kretanje ribe. Ovde treba obratiti pažnju da tempetura voda oscilira sa dubinom ali da na nju utiču i vodene struje, podvodni izvori, konfiguracija dna i vegetacija. Varijacija u temperaturi od jedan stepen dovodi do različitog ponašanja ribe, što utiče i na vrstu hrane koju treba koristiti.

Ne smemo zaboraviti ni PH vrednost vode koja nije ista uz obalu , na sredini vode i na dnu jezera ili reke Pored toga na PH vrednost utiče i kiša , pljuskovi, talasi, trava , alge , sunce i mnoge druge stvari. PH vrednost predstavlja koncentraciju vodonikovih jona i krece se u rasponu od 0 do 14.
Gde je koncentracija vodonikovih jona veca, voda je kisela (pH vrednost je manja od 7), a alkalna voda je gde ih je manje (pH veca od 7). Neutralna voda pH ima oko 7. Živom svetu u vodi najvise odgovara voda sa pH vrednoscu izmedju 6 i 8. Svi bioloski procesi raspadanja, kao uzrok imaju promenu PH vrednosti u mikro prostoru gde se odvija. Šaran ima sposobnost detektovanja tih promena . Znaci, kad bacimo neku primamu (razlicite pH vrednosti od pH vrednosti vode, na tom mestu se menja PH vrednost i šaran u blizini to detektuje. U zavisnosti da li mu PH bačene hrane odgovara (da li je pH hrane veci ili manji od pH vrednosti vode), i u kombinaciji sa mirisom, odlučuje da li ce se hraniti tu ili ne. Otprilike, trebaju nam dva miksa i dve vrste mamaca (bazni i kiseli) da bi  sarana ubedili da dodje da se hrani. Kiseli imaju veci procenat proteina a bazni imaju veci procenat ugljenih hidrata

Tokom jednog pecanja dolazi često do promene vremenskih uslova sunce-oblaci, vetar, talasi sve ovo utiče na promenu temperature i PH vrednosti vode tako da hrana i mamac, koji su dali rezultat ujtutru ili po suncu, ne znači da će dati rezultat u podne ili po oblačnom vremenu.

Obzirom da na pecanje ne možemo da nosimo pokretne laboratorije za ispitivanje vode, kamere i senzore za ispitivanje dna savete oko miksa hrane potražili smo od Meleg Baits koji u okvir svoje fabrike ima istraživački centar gde vodi računa o svakom segmentu proizvdnje hrane za ribolov.

Green Betain – hrana za sva godišnja doba ali se posebno izdvaja kao hrana za hladnije vreme zbog visokog procenta betaina koje ima u sebi i tamne boje. Davala je dobre rezultate uz neutralne boile tipa corn ili slično

Facebook
Green Betain

Sweet spice takođe jedna od ” zimskih hrana” sadrži u sebi visok procenat ribljeg brašna i prirodnog zaslađivača. Upravo ta slatkoća mu daje prednost u hladnim mesecima.

Опис фотографије није доступан.
Sweet spice

Mosquito soft mix i soft pelet jedan od zimskih favorita veoma jaka hrana sa aromom larve komarca. U zimskom periodu preferira se tamnija hrana jer je voda bistrija i upravo tamna crna boja je još jedna od prednosti ove hrane.


SOFT METHOD MIX - Meleg
Mosquito

Na preporuku tima Meleg Bait smo izdvojili tri navedene hrane, a za dodatne informacije o prelivačima, boilama i deepovima, kao i svim ostalim vrstama hrane, predlažemo vam da direktno kontaktirate Meleg Bait preko sajta ili preko facebooka , a maloprodaja se nalazi u Novom Sadu, u ulici Kisačka br. 62.

Zahvaljujemo se Meleg Bait na ovim informacijama

Bistro