Jezero Hladna Dolina Čelarevo

Jezero Hladna Dolina u Čelarevu je ribnjak bogat štukom i basom, poznato mesto za ljubitelje varalice. Međutim, jezero je bogato i šaranom, a ovo je naše iskustvo.

Prvo na šta želimo da skrenemo pažnju jeste da je jezero teško naći. Nema ga na pretraživačima internet mapa, ne postoje oznake na putu, niti table koje bi vas uputile kako da dođete do vode.

Na izlasku iz Čelareva, nakon rasadnika, postoji neugledo skretanje na kolski put koji kroz šumarak vodi do jezera.

Kako mu i ime kaže “Hladna Dolina”, jezero se nalazi u dolini bivše ciglane. Dužina jezera je preko 200m, dok je širina 40-80m. Najdublji delovi su preko 2m, a obzirom da je reč o iskopu ciglane, dno je ravno i tvrdo . Okruženje je prirodno, jedna strana jezera obrasla je trskom, a druga je pristupačna i koristi se za pecanje. Problem je nedostatak prirodnog hlada, tako da pecanje u letnjim mesecima je ograničeno na par sati.

Ribnjak je poznat po velikim primercima štuke i basa tako da je raj za varaličare. Lov predatora živim mamcem nije dozvoljen.

Po svojim karakteristikama jezero je idealno za feeder rebolov. Pecali smo na po 2 štapa, jedan pored drugog, gađajući različite strane jezera i probajući različite arome mamca. Obzirom da smo bili jedine šarandžije imali smo celu vodu za sebe. Međutim, vrlo brzo je bilo jasno gde se riba nalazi tako da nije bilo puno “lutanja i traženja”

Riba se više javljala uz trsku nego u sredini vode, a najviše udaraca bilo je u zalivu. Od mamaca voćne i slatke arome su dale rezultat (jagoda, ananas, BS,..) dok ljute (čili, beli luk,.. ) i varijacije N-butrinicka nisu bile delotvorne.

I ako po rečima domaćina u jezeru ima šarana i od 15kg mi smo hvatali sitnije primerke, od oko 1kg. Nedostataka većih primeraka kompezovala je česta akcija tako da smo imali po 15- ak komada što nije bilo loše za nekoliko sati koje smo proveli na vodi.

Naš zaključak je da ima prostora za unapređenje ovog ribnjaka ali voda je lepa i rado ćemo se vratiti

Bistro