Crni Vir i Balkan Carp na 24h feeder method kupu

Crni vir je ribnjak poznat šarandžijama, nalazi se na ulazu u Kać iz pravca Šangaja. Ribnjak generalno nije velik , širina se kreće 20m do 40m u zavisnosti od pozicije. Peca se isključiov sa jedne strane jezera gde postoji 18 uređenih pecaroških pozicija. Obala je u zelenilu obrasla trskom, vrbom i bagremom. Sva mesta su veoma prisupačna , a parking je uz jezero tako da prenos stvari nije problem. Na vodi postoji i čarda koja ulepšava doživljaj, obzirom da na mesto donose hranu i piće.

4 i 5 Juna održan je 24h feeder cup na kojem je učestvovao i tim Balkan Carp i ovim putem prenosimo vam naša iskustva.

Izvukli smo poziciju br 6, bili smo zadovoljni sa mestom – levi deo jezera, pri kraju. Obzirom da se pecalo od pozicije 5 bili smo u mogućnosti da privućemo ribu , ukoliko bi pobegla u mirniji , levi rukavac. Primetili smo da na supotnoj obali, između dva reda trske postoji bagremov žbun, baš iznad vode – to nam je bilo ciljno mesto . Markirali smo dno , nije bilo anomalija , dno je ravno tako da je bagremov žbun je bio mesto koje smo hranili.

Pripremali smo se za pecanje par dana, raspitivali se kod lokalnih poznavaoca oko prave hrane i naravno kontaktirali Zorana Melega da nam preporuči pravih mix za primamu. Pecali smo na dva mixa – jedan, napravljen direktno od strane Meleg baita čiju recepturu ne znamo, a drugi smo napravili kao mix oxygena i greena uz dodatak šećerca.

Pecanje je počelo u 18: 15 do 18h imali smo šarana manjeg od kile , ubrzo posle dva manjova i većeg meleza…. i onda opšti tajac. Predveče… noć…. svitanje …. ni udarca, probali smo wafterse raznih aroma, pecali u hrani, pored hrane, na pola vode, na 2/3 vode … riba nije bila kod nas. U levom rukavcu riba se kupala celu noć , komišije na mestu 5 su bile aktivne cele noći :hranili, često zabacivali , riba se kupala kod njih na poziciji ali nije htela na udicu.

Ujutru situacija se menja riba ulazi na poziciju 5 i spušta se na udicu. Komšije vade komad za komad. Kod nas počinje prva aktivnost, hvatamo dva komada od oko 6 kg na aromu kupine direktno uz trsku na poziciji koju smo hranili. Zatim sat vremena bez aktivnosto da bi opet dobili dva nešto manja šarana na Ester, opet na istom mestu. Na merenju oko 12 zauzimamo prvo mesto u sektoru ali znamo da je konkurencija jaka i da kada propecaju, lako nas zaobilaze. To se i desilo, na merenju u 14h, mi smo treći sa oko 15kg dok prvo mesto ima oko 30kg, a najveća riba na vodi 13,14kg. Oko 15h menjamo aromu i probamo na ponovo sa aromom koja podseća na mango, koji smo kraće držali prepodne ali bez uspeha, međutim sada je temperatura veća, a sve što smo uhvatili bilo je na sladunjave i voćne arome. Verovali smo da treba probati ponovo nešto neobično obzirom da standardni ukusi (jagoda, puch, n-butrick,…) nisu dali rezultlat . Odmah smo imlai akciju- jak udarac i dril je počeo da radi, riba je otišla na pola boxa 5. Komšije su bile kolegijalne i izvadile štapove jer riba je izašla na površinu i bila je velika. Znali smo da nam treba komad koji nas vraća u plasman , tokom izvlačenja imamo udarac i na drug štap- ponadali smo se double runa ali komšija sa mesta 7 javlja da ima ribu na štapu koja je ušla u naš box. Drugi štap ostavljamo jer mislimo da je od komšije, a na prvom izvlačimo šaran od 13.01kg , 130gr manje od najveće ribe.

Komšija je izvukao svoju ribu ali naš drugi štap i dalje radi- ipak je bio doble run, kako smo krenuli da izvlačimo riba nam ipak spada , nismo dali kontru pa je ubod bio slab. Međutim, ubrzo hvatamo još jednog šarana od 6kg i dva manja od ukupno oko 4kg. Sat vremena pre kraja takmičenja, prvi smo u sektoru. Međutim riba staje, hranimo intenzivno, zabacujemo precizno ali nemamo ni udarca do kraja. Na poslednjem merenju sudija javlja da su 15minuta pred kraj, sa mesta 18 imali double run i da su nas pretekli za 6kg.

Lucky looser – izgubili smo najveću ribu za 140gr i prvo mesto u zadnjih 15 mintua …. međutim drugo mesto vše nego odličan plasman, uzevši u obzir da je konkurencija bila izuzetno jaka.

Ovaj isti događaj prikazao je i Milloš Pavličević na svom youtube kanalu https://www.youtube.com/watch?v=DnQd2TXy21s

Zanimljivo takmičenje, odlična riba, kolegijalnost svih učesnika….. hvala Milošu i Sergeju na organizaciji i nadam se da se vidimo ponovo.

Bistro