Balkan Carp tim – prvi put na Fazaneriji UB

U organizaciji Carp kupa, Vlade Ljubenkovića , posetili smo Fazaneriju Ub na takmičenju/druženju koje je organizovano 7-9.4.2023. Kako je ovo, za nas, voda na kojoj nikad nismo bili, tražili smo savete i informacije od prijatelja koji poznaju ovaj ribnjak. Za početak, dobili smo pregled pozicija, sa obeleženim mestima na koje treba zabacivati.

Što se tiče mamca, svi su nam rekli isto – ima dosta cverglana, treba se fokusirati na gumu i tiger.

Kada smo došli do jezera odmah smo primetili da su mesta relativno mala i da se peca veoma blizu. Reklo bi se da je voda možda više za feeder nego za parabolic. Pozicije su čiste, nema prepreka kod zabacivanja ali nema ni hlada, na šta treba obratiti pažnju tokom letnjih poseta jezeru. Pored ribnjaka postoji restoran, koji nažalost nije radio tokom našeg takmičenja, ali su radovi za letnju sezonu bili u toku. Iza ribnjaka je otvoren bazen, tako da se može organizovati lep porodični vikend.

Na izvlačenju dobili smo poziciju broj 6, centar jezera. Markirali smo pozicju i utvrdili da su sprudovi veoma čudni. Reč je o manjim ali dugačkim nasipima visine i širine ne više od 0.5m. Sprudovi imaju gotovo strme ivice tako da olovo lako zapne za ivicu i treba ga vrlo precizno navući na malu platformu, a sa druge strane lako spadne obzirom da je sprud uzak. Hranjenje takođe treba da bude vrlo precizno da bi se spod zadržao na pravom mestu.

Uspeli smo da dođemo do nekih slika kada je pravljeno jezero, što je potvrdilo naše viđenje sprudova, njihov raspored, širinu i visinu.

Pecalo se na šest štapova-po dva smo zabacili uz levu i densu ivicu na oko 24m gde smo našli sprud, a to su i mesta koja su nam preporučena. Preostala dva štapa bila su uz centralnu sajlu. Tokom pecanja dobili smo i savete Dušana Živkovića koji je pobedio na istoj poziciji na prethodnom takmičenju- sve smo uradli ” by the book”.

Ovaj ribnjak je navikao na ” pljuskanje” rakete tako da smo preko dana gledali da hranimo često sa po 3-4 rakete. Posle podne hranilište smo pripremali za noć, tako da smo zadnjih 20minuta hranili bez prestanka.

Uprkos vrednom radu i dobroj pripremi, rezultat nismo imali. Osnovni razlog su vremenske prilike. Pad temperature od skoro 10°C par dana pre takmičenja ,sa veoma niskom temperaturom tokom takmičenja, oko 3°C noću i od 9°do 11°C tokom dana, usporili su aktivnost ribe. Rezultat je bio slab na celom jezeru; 8 pozicija bez ribe, 4 pozciije sa jednom ribom. Jedino pozicija 1 i 19 su uhvatili nešto vredno pomena ali daleko ispod proseka ovog jezera. Riba je bila na jednoj strani vode i nije se pomerila tokom ovog vikenda.

Da sumiramo utiske – relativno mala vodena površina, vrlo pristupačna, sa uređenom obalom ali bez hladovine, pogodna za vikend pecanja. Aktivnost ribe u velikim oscilacijama, a samo dno zahteva dobro markiranje i precizno zabacivanje. Pecanje u proleće kada se temperatura podigne, a opet ne budu letnje žege, je pravo vreme za ovaj ribnjak. Svakako ga treba posetiti sa feeder opremom.

Hteli bi da se zahvalimi našim prijateljima Cloud logistic koji su nam pomogli da se pripremimo za ovo takmičenje.

Bistro