Balkan Carp na Debeljačkim jezerima

Krajem septembra posetili smo ribnjak u Debeljači, u okviru Carp Cupa koji po organizuje Vlada Ljubenović. Ovo je bila naša prva poseta ovom ribnjaku. Debaljača je udaljena nekih 90 minuta vožnje od Novog Sada, preko Kaća,Titela, Perleza, Farkaždina i Kovačice. Put do Debeljače nas je podsetio koliko je Banat lep.

Sam ribnjak nalazi se na periferiji sela , čini ga nekoliko odvojenih kubika ali centralno jezero je dobro poznato šarandžijama. Voda je dubine do 2m, okruženje je prirodno, sa uređenim pecaroškim pozicijama. Na jezeru postoji restoran koji je pored pozicija 1 i 2. Mesta su pristupačna i kolima se može doći do svake pozicije.

Izvukli smo poziciju 7 koja ima veliku vodenu površinu u ćošku, sa različitim opcijama za traženje ribe jer nam je pripalo malo ostrvo, obala i različiti podvodni platoi.

Pecanje je dozvoljeno na šest štapova, podelili smo ih u dve grupe. Tri štapa smo zabaclili veom blizu, levo, uz granje koje se nadvilo nad vodom. Svesni smo bili da će biti dosta kačenja jer grane koje su pod vodom nisu se videle, a bilo ih je dosta, obzirom na olujno leto koje smo imali.

Druga tri štapa smo bacali ka sredini jezera, delom desno od ostrva , a delom levo na podvodne platoe. Plato koji postoji je velik ali veoma balg, tako da se teško oseti markiranjem preko olova. Ova slika nam je pomogla da utvrdimo gde se tačno plato nalazi i kako izgleda.

Sa jednim štapom izašli smo skroz desno, do stuba koji nas je odvajo od komšije, a sa preostalim štapovima smo se locirali na platoe oko ostrva i u centralom delu vode.

Na žalost u ovom delu riba je bila veoma malo aktivna. Jedna uhvaćena i dva javljanja je malo za 50h.

Međutim uz obalu situacija je bila drugačija. Čim smo došli videli smo da se tu riba kupa, počeli smo da hranimo ali nam je dno pravilo problem, bilo je dosta granja i puno kidanja. Pri tome grane su se pod vodom pomerale tako da u istu tačku dva puta zabacimo bez kačenja, a treći put pokidamo jer zakačimo granu.

Prva riba nam se javila poslepodne i to manji amur od 3.5 kg, na tuti fruti. Posle sat vremena uhvatili smo još jednog od 3kg. Nakon toga par sati ništa. Obzriom da se javio amur i to sitan, smanjili smo udice i stavili amurski wafters, koji nam je ostao od feeder pecanja ali ipak je bio dovoljno velik da može da se stavi na dlaku. Rezultat je brzo bio vidljiv, prvih 24 sata završili smo sa 5-6 riba , isključivo amura ali malih. Sledeći dan je nastavljen u istom trendu sa istim mamcem uz obalu , a na otvorenoj vodi smo probali sve , gumenjak, M1 , tuti fruti, voćne, slatke dipove ali bez rezultata . Sva riba je dobijena u obali , a samo jedan na otvorenoj vodi. Takmičenje je trajalo 50h, završavamo kao drugi u sektoru sa 34kg i sa 10 uhvaćenih riba. Međutim, treba pomenuti da smo bili u drugom sektoru i da je između prvog drugog i trećeg mesta razlika bila jeda riba ali da je prvi sektor bio znatno bolji i po broju riba i po prosečnoj težini. Tako da je jasno da postoje favorit pozicije koje treba birati ako dolazite na slobodno pecanje. Box 5 ukpno 30 riba i 267kg, box 8 ukupno 16 riba 156kg

Hvala našim prijateljima Cloud logistic koji su nas podržali na ovom takmičenju i pomogli nam da upoznamo još jedan lep ribnjak, kojim se dobro gazduje i koji će vam zaista pružiti uživanje u prirodi i riblolovu

Bistro