Kaspska Ada iz ugla Lazara Kupreskog

Lazar Kupreski je naš dokazan šaranadžija sa osvojenim velikim brojem nagrada na takmičenjima u zemlji i regionu. Njegovo znanje i iskustvo su prepoznali mnogi ljubitelji ribolova tako da ga angažuju kao pecaroškog vodiča po regionalnim jezerima, dok Meleg Baits uvek prati Lazara na svim takmičenjima.

U nekoliko narednih tekstova Lazar će podeliti  iskustva sa svojih omiljenih komercijlanih voda.

***

Ja kao novosađanin moram početi ovaj niz tekstova sa Kasapskom Adom jer ga smatramo našim lokalnim jezerom. Na ovom jezeru lovim od samog početka, kako slobodan ribolov tako i na druženjima i na takmičenjima. Pecao sam na svim pozicijama, kojih ukupno ima 14. Voda je bistra , a riba izuzento borebena. U jezeru ima dosta Šarana i Amura prosecne tezine 10 -15 kg, a hvatali smo i kapitalce preko 20 kg

Jezero je površine 4 hektara prosečne dobine oko 4m i preko sredine odvojeno sajlom. Bitno je reći da je jezero vrlo zahtevno zbog različite dubine i različitog rasporeda sprudova. Markerisanje je obavezno na Kasapskoj Adi jer svako mesto je različito i mora se koristi marker da bi se pronašli  sprudovi. Moja iskustva su da treba pecati ili na samom sprudu ili na kosini spruda. Riba je navikla na zvuk hranjenja i rakete.Ja hranim u serijama po 10-ak raketa dok se riba ne javi .

Daljina zabacivanja nije dalja od 70 m. Kod pecanja na dnu M1 i Plum su moji njčešči mamci , a leti i gumeni kukurz. Tokom leta pecanje na zig-rig daje bolje rezultate nego pecanje na dnu. Shodno tome treba tražiti u kom sloju vode je riba, ja je tražim 1.5 m do 3 m ispod površine. Za razliku od pecanja na dnu, gde se zabacuje na sprud ili njegov obod, kod pecanja na zig-rig zabacujem u najdublji deo ili posmatram kretanje ribe na površini.

Za ovo jezero je neophodna rezervacija na mob+38162205802