Upoznali smo jezero Grgeč u Žitištu

Na sugestiju prijatelja po štapu odlučili smo da posetimo jezero Grgeč u Žitištu, i ako termin za lov šarana nije januar mesec (8.1.2021).

 Uputili smo se na poziciju 17, koju smo rezervisali par dana ranije. Pozicija se nalazi tačno preko puta parkinga i objekta koji se nalazi na jezeru. Odmah po dolasku na jezero oduševilo nas je postojanje ostrva obraslih trskom, raspoređenih cik-cak sredinom jezera. Svaka pozicija obuhvata bar jedno ostrvo , kao i prolaz izmedju dva ostrva do narednog udaljenijeg ostrva, koje je bliže drugoj obali.

Ovakva šarenolikost vode omogućava da se riba traži na više skrivenih mesta u okviru svoje pozicije.

Nismo imali sreće jer je kiša padala prethodnih dana, a sipila je i u vreme našeg dolaska na jezero, tako da nam nije bilo dozvoljeno da autom dođemo do mesta. Put-nasip oko jezera je zemljani i u ovakvim vremenskim uslovima nije dozvoljen dolazak autom na mesto.

Jezero zauzima 5ha, dok je vodena površina 3.5ha, dubina je do 2m i ima 12 pozicija za šaranski ribolov, odnosno 20 feeder pozicije. Bitna informacija za posetu jezeru tokom sunčanih dana, jeste da na jezeru nema prirodne hladovine. Međutim, to je očkivano jer jezero je mlado, sadnice drveća su posađene,ali treba im vremena da izrastu. Prosečna riba na jezeru je 5 do 7 kg ali su hvatani komadi i od 15 kg.

Obzirom na kratak dan, najavu lošeg vremena i zbog brzine pakovanja i raspakivanja, ovaj put smo se odlučili za feeder opciju.
Strategija je bila da “napadnemo” dve pozicije ,sa leve strane bočno, uz trščano ostrvo na oko 75m, a sa desne na sredini ostrvo na 75 m i u prolaz izmedju dva ostrva na 80m  udaljenosti od obale. 

Odmah po dolasku, na desnoj poziciji, uz ostrvo, imali smo neodlučno javljanje , kontra je je bila bez rezultata.
Oko podneva, prva riba se javila na levoj poziciji uz ostrvo, i nakon 15 min našao se u meredovu. Vađenje je bilo veoma zanimljivo jer obala je blago nagnuta prema jezeru, a kako je kiša padala, blatnjava glina bila je klizavija od leda. Na svu sreću izbegli smo januarsko plivanje.

 Do kraja dana imali samo još jedno javljanje ribe ali bez ulova.

Bez obzira na celodnevnu kišu i temperature od samo 2 stepena celzijusa, za Novi Sad smo se vratili zadovoljni i srećni što smo posetili jezero Grgeč. I ako januar nije period za šaranski ribolov, ipak smo uhvatili ribu.
Krajnji komentar je da je jezero čuvano, planski urađeno i da će narednih godini biti pravo osveženje na karti šaranskih revira Srbije.

Bistro