Oaza Gložan i saveti majstora

19.6.2021 održano je feeder takmičenje na Jezeru Oaza u Gložanu. Jezero je veštački iskop u celosti podređeno komercijalnom ribolovu. Dno je ravno , obala uređena bez rastinja i bez bilo kakvih izbočina i zaliva.

OAZA MB Gložan - Bliži nam se vikend. ??????????? | Фејсбук
Jezero Oaza

Balkancarp želi sa svima da podeli tajne, znanje i isksutvo vrsnih ribolovaca što će svima omogućiti još veće uživanje u ribolovu.

Bili smo na ovom takmičenju, nažalost izvukli smo mesto u delu jezera gde nije bilo ribe i oko nas 2 mesta su bila bez pecanja i 2 mesta sa svega par riba. Međutim, jedan se izdvojio svojim znanjem i umećem, i uspeo da uhvati preko 40kg ribe. Milos Breziq Pavlicevic, vrstan ribolovac osvajač više takmičenja u zemlji i inostranstvu , otkrio nam je tajnu šta raditi kada riba nije u tvoj delu jezera. Ovo je njegova priča.

Слика може припадати Milos Breziq Pavlicevic и напољу
Miloš

Oaza, I ako je prepuna ribe, često se veoma teško hvata. Dešava se da je riba grupisana po ćoškovima ( najčešće oko reatora ) ali ponekad I na 2-3 mesta u sredini jezera.  Jedan od slučajeva grupisanja ribe na sredini jezera je bio I sada, kada su mesta 22-23-24 od samo početka pa do kraja imali ribu na štapu. Ujedno to su bili I prva tri plasmana na stazi.

Ja sam , nažalost 🙂 , sedeo na broju 17, pozicija koja u proleće lepo daje ribu, I to često krupnije primerke.

Za ovo pecanje spremio sam 4l šećerca , 1kg mixovane konoplje, tigera i pšenice. Hranjenje je bilo na daljini od 45m, gde je bio klipovan jedan štap, dok je drugi bio klipovan na sajli , oko 55m.

Početak nije bio sjajan i ako je prva riba došla posle par minuta , naredne 3 su spale I usledila je pauza od skoro 4-5 sati.

Probao sam bukvalno sve mamce od 5 razlicitih proizvođača. Međutim uzalud, riba nije bila tu.

Dve pozicije levo I dve  desno zajedno imali su 1 ribu posle 4 sata, što znači da riba definitivno nije bilo u tom delu jezera. I ako je bila tu, mora da je jela nesto nenormalno.

Tad mi je sinula jedna ideja, kad smo vec kod nenormalnog. Uzeo sam esencijalno ulje N-butric , extremno jako,  nakapao 5 kapi u posudu,  dodao malo vode da razredim, I umocio u to SBS Orqnge 8mm.

Vec na prvi zabačaj posle par minuta prvi udarac, šaran.  Da probam opet, rezultat isti – opet riba. Ubeđen sam bio da je riba jednostavno došla i da nije do mamca. Promenio sam mamac, međutim ništa. Vraćam isti mamac odmah sledeća riba. I dalje ne verujem da je do toga, odnosim mamac dvojici drugara koji nemaju ribu, da i oni probaju.  Jedan na prvi zabačaj dobija šarana , drugi  dobija ribu na drugom zabačaju. 

Nastavljam sa istim mamce do kraja I zavrsavam sa 17 sarana I 6 spadanja  za nesto duze od 2h pred kraj.  Ipak nedovoljno za plasman i završavam kao 5, sa 43kg.  

Udica je bila no.8 gamakatsu A1 camouflage.  Struna kao predvez 0.12, osnovni najlon 0.24 stroft color, hranilica 30gr AS method.  

Svedok ove priče sam i ja koji sam izvukao mesto pored Miloša, ceo dan bez jednog udarca ali sam zato dosta naučio.

Bistro